Günümüzde birçok lens çeşidi bulunmaktadır ve her birinin kendi avantajları ve dezavantajları vardır. Bilinçli bir seçim yapmanıza yardımcı olabilmek amacıyla aşağıda farklı kontakt lens çeşitlerini ve özelliklerini sizin için açıkladık.

Günümüzde yaygın olarak bulunan kontakt lens çeşitleri şunlardır:

  • Yumuşak Kontakt Lensler
  • Sert Gaz Geçirgen (RGP) Kontakt Lensler
  • Tek Kullanımlık-Sıklıkla Değiştirilen Kontakt Lensler
  • Toric Kontakt Lensler

Yumuşak Lensler  

Yumuşak kontakt lensler, hidrojel gibi yumuşak ve esnek plastiklerden yapılmış olup, oksijenin korneaya daha fazla geçmesine izin verirler.

  • Yumuşak kontakt lensler, esnek plastik malzemelerden üretildikleri için kolayca takılabilirler.
  • Bu lensler oldukça incedir, bükülebilir ve gözün ön yüzeyine düzgün bir şekilde yerleşebilirler bu yüzden kontakt lens kullanmak isteyen hemen hemen herkes için uyumludurlar.

Yumuşak kontakt lensler, uzun süreli kullanım için en uygun lens seçeneğidir.  Miyop, Hipermetrop, Astigmat ve Presbiyopi gibi göz rahatsızlıklarını düzeltmek için de yumuşak kontakt lensler kullanılabilmektedir.

Sert Gaz Geçirgen Lensler

Sert gaz geçirgen lensler, yumuşak lenslere göre lensleri biraz sert yapan dayanıklı plastiklerden üretilmiştir. Lensleri her türlü birikinti oluşumuna karşı dayanıklı hale getirerek kullanıcıya daha net bir görüş sunmaktadır. Bu çeşit kontakt lensleri kullanmayı seçerseniz, yumuşak lensler kadar rahat olmadıkları için takmaya alışmanız birkaç haftayı bulabilmektedir.

  • Bu çeşit kontakt lensler, dayanıklı malzemeleri sebebiyle yırtılma olasılıkları oldukça düşük olduğu için daha uzun süre dayanabilmektedirler.
  • Aynı zamanda uzun ömürleri nedeniyle oldukça uygun maliyetli lens çeşididir.

Göz doktorları, düzensiz astigmat rahatsızlığı olan kişiler için bu kontakt lensleri rijit bir uyum sağladığı için önerirler.

Tek Kullanımlık-Sıklıkla Değiştirilen Lensler

Tek kullanımlık kontakt lensler, her kullanımdan sonra sıklıkla değiştirilebilen lenslerdir. Tek kullanımlık kontakt lensler, günlük tek kullanımlık, aylık tek kullanımlık, üç aylık tek kullanımlık ve yıllık tek kullanımlık olarak bulunmaktadırlar.

Günlük tek kullanımlık kontakt lensler, bir gün takılabilir ve ertesi gün yeni bir çift lens ile değiştirerek kullanılabilir. Aylık tek kullanımlık kontakt lensler ise 29 güne kadar kullanıldıktan sonra değiştirilirler. Üç aylık, aylık ve yıllık tek kullanımlık gibi uzun süreli yeniden kullanılabilir tek kullanımlık kontakt lenslerin temizliği, dezenfeksiyonu ve muhafaza edilmesi için yumuşak kontakt lens bakım solüsyonları kullanmanız yardımcı olacaktır.

  • Günlük tek kullanımlık lensler, temizleme veya dezenfekte etme zahmeti vermeden oldukça kolay kullanılabilmektedir.
  • Aylık, üç aylık ve yıllık tek kullanımlık lensler, yumuşak bir kontakt lens bakım solüsyonu ile iyice temizlendikten sonra kolay bir şekilde tekrar kullanılabilmektedirler.

Toric Kontakt Lensler

Silindirik düzeltme gerektiren rahatsızlıklar için toric lensler reçete edilmektedir. Yani, toric lensler uzağı görememe ve astigmatizm gibi göz rahatsızlıklarını tedavi etmek amacıyla kullanılmaktadır. Bu tür kontakt lensler, oldukça nefes alabilir oldukları için uzun süreli kullanımda son derece güvenli lenslerdir.

  • Toric lensler, dikey ve yatay yönlerde farklı odaklama ve kırma güçlerine sahip lenslerdir.
  • Bu lensler, yüksek miktarda nefes alabilirliğe sahip oldukları için uzun süre kullanım için uygundur.
  • Günlük tek kullanımlık olarak da bulunmaktadırlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir